UMJETNIČKI SAJAM “ARTOMAT”

Jučer smo vam predstavili "Plati i nosi", prodajnu izložbu studenata svih hrvatskih likovnih akademija koja se održava u donjem galerijskom prostoru zvanom "Bačva". Danas vas vodimo na kat u galerijski prostor "Prsten" gdje se odvija «artOmat», nekonvencionalni umjetnički sajam.

U drugom dijelu adventa u Domu hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićev paviljon aktivan je punim kapacitetom. Od 17.-22. prosinca ovdje se odvijaju dvije manifestacije. Jučer smo vam predstavili “Plati i nosi”, prodajnu izložbu studenata svih hrvatskih likovnih akademija koja se održava u donjem galerijskom prostoru zvanom “Bačva”. Danas vas vodimo na kat u galerijski prostor “Prsten” gdje se odvija «artOmat», nekonvencionalni umjetnički sajam. Naime, dok se u donjem prostoru svojim radovima predstavljaju budući akademski likovni umjetnici,  u “Prstenu” izlažu produkt dizajneri.

Ivana Čuljak, organizatorica i kreativna direktorica ispričala nam je kako se radi o devetom izdanju sajma kojeg je 2010. godine pokrenula tadašnja ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Gaelle A. Gottwald kako bi u ovo adventsko razdoblje okupila sve kreativce i na taj način im osigurala platformu za promociju i prodaju njihovih radova.

-Ovo je već deveto izdanje okuplja umjetnike, primjenjene umjetnike i dizajnere iz cijele Hrvatske. Jako smo ponosni na ovaj sajam jer vidimo da se iz godine u godinu sve više profilira i da je konkurencija sve veća i veća. Napominjem konkurenciju jer je sajam žiriran. Svake godine pristižu prijave. Odabiremo stručni žiri koji selektira sve izlagače koji su ovdje prisutni. Osim sajma imamo i popratni program. Ove godine je to “artOmat Spotlights”. Riječ je o seriji razgovora s izabranim izlagačima. Želimo ih predstaviti široj publici, od kreativnog procesa do konačne distribucije njihovog proizvoda unutar artOmata i šire. Za ovogodišnje izdanje vizualni identitet sajma koji možemo vidjeti na svim tiskanim materijalima, omotnim papirima i na zastavi osmislio je Dizajnerski studio Oaza. – govori nam kreativna direktorica Ivana Čuljak.

Na artoMatu smo zatekli i našeg starog znanca Peru Bandu. Za njega se može reći da je dio zagrebačkog adventa. Kao što već znamo, njegovi Orašari po prvi put krase zagrebačke ulice i trgove. Nakon što je izradio i dopremio Orašare iz Brgudca u Zagreb bacio se na mukotrpan rad jer je u tjedan dana trebalo ispeći predmete od keramike za artOmat. On na svom štandu izlaže keramičke predmete pod brandom “Le Band Home”. Tu su mitska bića iz Ćićarije, Ćićuške, loptice za bor inspirirane maskaronima sa secesijskih fasada, lisice kojih na Ćićariji ima puno i keramički tanjuri s likovima kukaca. Zašto kukci? Pero ovim stiliziranim likovima jelenjaka, hrušteva i raznih kornjaša želi probuditi svijest ljudi o izumiranju kukaca koji će postojati samo na slikama i njegovim tanjurima ako se  ne probudimo na vrijeme. Izumiranjem kukaca polako će nestati i ljudska vrsta.

Goran Lopatić Wo&Wi – mozgalica po crtežu gospođe iz Novalje        (foto: Petar Kurschner)

Pažnju su nam privukle i mozgalice riječkog branda “Wo&Wi”, Wood & Wire odnosno drvo i žica. Za njih smo, zbog njihove ljepote, pomislili da su nakit od drva i žice. Autor Goran Lopatić  prvi put se pojavio na artOmatu. Pokazao nam je nekoliko mozgalica i slagalica koje izrađuje uglavnom prema pričama i nacrtima. Pokazao nam je mozgalicu koju je napravio po crtežu čovjeka iz Bolivije i crtežu starije gospođe iz Novalje koja se prisjećala mozgalice koju joj je otac donio s broda. To su igre stare i do 200 godina a nekima se i ne zna porijeklo. Ispričao nam je i anegdotu o čovjeku koji je došao na njegov štand. Kupio je mozgalicu koja ga je zaintrigirala. Pojavio se za nekoliko dana, smrknuta lica. Ponovo je tražio istu mozgalicu. Kad ga je Goran upitao je li ju možda izgubio. Čovjek mu odgovara: “Ne! Bacio sam ju u more.”

Ante i Miro – Tikvan i Smetnjak     (foto: Petar Kurschner)

Duhoviti dvojac Tikvan i Smetnjak, Ante i Miro iz Zagreba izlažu zajedno. Ante sa svojim predmetima od tikve – istražuje što je sve moguće izraditi od tikve. Tikva je zaboravljena kao materijal za uporabne predmete međutim nekad se od nje svašta radilo – posude, boce i kutije. Ona je vodonepropusna pa se koristila prvenstveno za transport vode. Ako se tikvo dovoljno stanji onda je i translucentna pa se od nje može izrađivati i lampe. Mario pod svojim brandom Smetnjak nalazi namještaj na smetlištu i daje mu novi život. Drvene dijelove uređuje, a tapecirane dijelove oplemenjuje novim tkaninama. Mogli smo se uvjeriti da njegov namještaj djeluje vrlo otmjeno.

Levi & Coco – Robert i Sanja Takač                        (foto: Petar Kurschner)

Levin Coco je mladi riječki brand koji su osmislili Sanja i Robert Takač. Mladi par koji izrađuje odjevne predmete bavi se sitotiskom na tkaninama. Sve izrađuju sami, od ručnog printa do majica i košulji koje su šivane u Hrvatskoj. Interesantna je priča da su se upoznali u Slovačkoj, a Robert je Mađar kojeg je srce dovelo u Rijeku. Kaže Robert da su se i ranije bavili tekstilom ali su željeli unijeti svoju dušu u rad pa su počeli sa ilustriranjem tkanina tehnikom sitotiska. Izuzetni su zadovoljni artOmatom, smatraju ga najboljim sajmom na kojem su bili u Hrvatskoj.

Na sajmu se predstavlja 80 izabranih i pozvanih autora, dizajnera i umjetnika, čije radove imate priliku vidjeti i kupiti. Njihov raspon djelovanja ide od likovnih i primjenjenih umjetnosti do dizajna, a među izlagačima su i oni koji posjetiteljima nude participatorno iskustvo poput radionice sitotiska.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here