Ovog tjedna u zagrebačkoj Džamiji  ili danas Domu hrvatskih likovnih umjetnika održava se “Plati i nosi”, druga po redu prodajna izložba studenata likovne umjetnosti likovnih akademija u Osjeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu. U galerijskom prostoru “Bačva” izlaže više od 90 studenata završnih dviju godina. Desno od ulaza  zatekli smo desetero studenata iz Rijeke predvođenih asistenticom Ljiljanom Barković. Ispričali su nam kako su ovdje već tri dana te da je posjećenost velika. Ljiljana nam objašnjava kako su ove godine radovi malo pomiješani s radovima studenata ostalih akademija. Razlog tome je što nema svaka akademija svoj dio izložbenog prostora što je prošle godine bio slučaj. Izložba je žirirana, stoga mladi umjetnici imaju dodatni motiv za sudjelovanje. Danica Baf je studentica  pete godine diplomskog studija Akademije primjenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci koja je izložila aktove u bronci i staklenoj pasti. Voli eksperimentirati s raznim materijalima. Za nju je ova izložba jako dobro iskustvo jer pomaže umjetnicima da se razviju i u poslovnom smislu. Daria Stanko studentica je grafike u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se dubokim tiskom. Kao materijal najviše joj odgovara drvo, stvara u tehnikama drvoreza, te dubokim i visokim tiskom. Grafike su raznih boja i dimenzija.

Studentica Lucija Glokević sa Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu nam je ispričala kako je za ovu izložbu izabrana na natječaju. Izlaže seriju bakroreza s raznim motivima koje prodaje po cijeni od 400 do 600 kn.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Akademija likovnih umjetnosti te Hrvatska poštanska banka pokrenuli su ovu izložbu prodajnog karaktera kako bi mlade umjetnike međusobno povezali te im omogućili da se direktno povežu s tržištem. Kolekcionari i ljubitelji umjetnosti mogu do nedjelje 22. prosinca u 18 sati kupovati radove po popularnim cijenama te se upoznati s autorima koji su dostupni cijeli dan. Cijene studentskih radova, ovisno o materijalima i tehnikama kojima su izrađeni, kreću se od 400 pa do nekoliko tisuća kuna. Kao i prošle godine, biraju se najbolji radovi po izboru stručnog žirija kojeg sačinjavaju Božo Biškupić, Tomislav Kličko i Elvira Kranjčar. Autori najboljih radova druge izložbe “Plati i nosi” su Damir Kamenar, Monika Milas i Suzana Ososlija, a dobitnik posebne pohvale je Zdenko Mikša. Dođite na izložbu. Kupite i odnesite i vi neko umjetničko djelo po povoljnoj cijeni. Možda iz Meštrovićevog paviljona odnesete kući djelo nekog budućeg umjetničkog velikana poput njega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here