Povodom dobivanja Godišnje nagrade Grada Rijeke za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu renomirani riječki autor Aleksandar Tomulić (EFIAP) predstavlja se izložbom fotografija pod nazivom “Moji trenuci” koja sadrži 36 uglavnom recentnih radova ulične tematike, od kojih su neki i višestruko nagrađivani na međunarodnim salonima.
Ima tu kadrova iz raznih gradova, od Valencije, Milana, Londona, Praga, Krfa, Venecije, Palerma, Trsta, Padove, Brescie, Ljubljane, Skopja, Zagreba do Rijeke, pogleda iz razine ulice, ali i iz gornjeg rakursa te je kod gotovo svih fotografija ulovljen onaj pravi odlučujući trenutak koji tom kadru daje dimenziju više. Iz izloženih, naizgled jednostavnih fotografija, može se iščitati neki dublji smisao i promišljanje autora, a ponekad se i uz naslov koji je bitan dio svake fotografije može uhvatiti i nota ironije ili humora.
Bez obzira na napredak tehnologije, kreativni postupak, kojim naš unutarnji poriv za stvaranjem fotografija pretočimo u pažnje vrijedne fotografije, je ostao isti i zahtjeva godine učenja, promišljanja i fotografiranja. Takvim pristupom se vodi i Aleksandar Tomulić, snažna fotografska osobnost i strastveni lovac pravog trenutka.

Aleksandar Tomulić – Life passes

Aleksandar Tomulić jedan je od najtrofejnijih autora u povijesti riječke fotografije. U nastavku donosimo njegovu biografiju.

Rođen 1967. g. u Rijeci. Diplomirao strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci 1991. g. Živi i radi u Rijeci.
Sustavno se bavi fotografijom od početka 2004. godine, a druženje s fotografijom traje od djetinjstva. Fotografijom je fasciniran zbog te magije neponovljivog zamrznutog trenutka te s osjećajem za svjetlo, kompoziciju i trenutak, u svom radu preferira uličnu fotografiju, primorske motive i karnevalsku fotografiju, a voli i eksperimentiranje s apstraktnim motivima.
Od 2009. godine je član FIAP-a, primljen je u 2010. godini u članstvo HDLU Rijeka, a iste godine je dobio zvanje Artist FIAP (AFIAP), dok 2012. godine dobiva visoko zvanje Excellence FIAP (EFIAP). Član je FK Color iz Rijeke i FK Pag.
Izlagao na 14 samostalnih izložbi te na preko 460 skupnih izložbi i dobio preko 260 nagrada i priznanja, a posebno treba izdvojiti 32 zlatne medalje na FIAP i PSA salonima u Indiji, Nizozemskoj, Portugalu, Srbiji i Hrvatskoj, godišnju nagradu Grada Rijeke 2019. g., godišnje nagrade Hrvatskog fotosaveza za 2009. i 2010. te nagrade “Apoksiomen” za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva u PGŽ za 2009., 2010., 2011., 2015., 2016., 2017. i 2018. g. Devet puta je uvršten u nacionalnu selekciju Hrvatskog fotosaveza na FIAP Biennalima te dva puta uvršten u recentni prikaz Hrvatske fotografije na izložbama Hrvatskog fotosaveza.
Bio je selektor i član žirija više fotografskih FIAP salona i natječaja. Fotografije su mu objavljivane u knjigama, na naslovnicama knjiga i kataloga te u fotografskim časopisima i na kalendarima.
Od početka 2013. godine radi i kao fotografski instruktor i održava fotografske tečajeve i radionice, a od proljeća 2015. godine prihvaćen je kao mentor iz područja fotografije u STARTUP Inkubatoru Rijeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here