IZLOŽBA “B&W SHAPES” U MOTOVUNU

U subotu 14. prosinca u 17 sati Udruga fotografa Fotovun otvoriti će četvrtu godišnju izložbu fotografija članica i članova udruge u galeriji „Pet kula” u Motovunu, na adresi Resselov trg 1.

Na izložbi „B&W SHAPES“ biti će izložene 42 fotografije od dvadeset autora. Kao što sam naziv izložbe sugerira, tema su oblici (engl. shapes), a fotografije su izrađene u crno-bijeloj tehnici (engl. black and white – B&W).

Oblici su posvuda. Često je oblik prvo što vidite kada gledate određeni prizor, svjesno ili nesvjesno.

U umjetnosti (i fotografiji) oblik je jedan od šest osnovnih elemenata dizajna, uz linije, formu, teksturu, boju i prostor. Gotovo svaka fotografija sadrži jedan ili više oblika, a sjajne su fotografije upravo one gdje je fotograf iskoristio oblike na jedinstven i zanimljiv način.

Tajna je u pronalasku predmeta privlačnih oblika i njihovom fotografiranju na jednako privlačan način. Kao i kod drugih klasičnih elemenata dizajna, vještom upotrebom oblika može se fotografiji dati značenje i izazvati zanimanje. Razumijevanje različitih vrsta oblika i načina kako ih optimalno koristiti u svom fotografskom radu su nešto čime se može drastično unaprijediti kvalitetu fotografija i to je bila misao vodilja kod odabira ove nimalo jednostavne fotografske teme, koja je kod članica i članova udruge zasigurno u većoj ili manjoj mjeri promijenila način promišljanja o fotografiji.

Boris Baran – Tragovi u snijegu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here