TRADICIONALNI USPON NA KAMENJAK

Kamenjak - kamena mulatjera

Ove nedjelje, 15. prosinca planinari PD Kamenjak i njihovi prijatelji popeti će se na Kamenjak kao i svake godine povodom godišnjice osnivanja društva.

Planinarsko društvo Kamenjak osnovano je 14.12.1961. godine pa će ovo biti 58. uspon na matični vrh po kojem je društvo dobilo ime.

Nakon okupljanja na Delti, Kamenjakova rođendanska veselica počinje već ujutro okupljanjem na kavi u grobničkom restoranu Putnik. Živahno je i nasmijano jer se sreću mnogi članovi Kamenjaka, od kojih se neki nisu vidjeli možda još od lanjskog rođendana društva. U tijeku su završne pripreme i odluka u koju grupu bi krenuli ovaj put, ovisno o težini staze. Srednja grupa kreće od Putnika, lakša grupa od ugibališta kod Kamenjaka, a teška grupa kreće već u šest ujutro sa adrese Korzo 40, ispred vrata PD Kamenjak!

Kamenjak je još daleko

Od srednje grupe će se na pola puta odvojiti ekipa koja na vrh nastavlja tehnički zahtjevnim bespućem vršnog grebena, gdje su obavezni kaciga i spretne ruke, dok će biciklisti napraviti zanimljivi đir oko Kamenjaka i po Grobinštini.

Najveći broj planinara obično se odluči za srednju grupu, koja nudi veliku raznovrsnost prizora, staza, vegetacije… Staza nekoliko puta siječe staru cestu za Delnice, svaki put s ljepšim pogledima kako se otvaraju vidici na većoj visini. Zadnji prelazak ceste je kod kamenog burobrana u blizini Kamenjaka, gdje se ubrzo od grupe odvaja ekipa pripremljena za tehnički zahtjevno penjanje oštrim liticama u bespuću vršnog grebena.

Kamenjak – sunčani sat

Lakša grupa se najprije prebaci autima od Putnika do ugibališta kod Kamenjaka. Zatim nastavljaju širokim i udobnim putom koji uskoro prelazi u lijepu i atraktivnu stazu građenu od kamena koja vijuga u serpentinama, tzv. mulatjeru. Uz stazu je nekoliko drvenih klupica, a na jednoj bijeloj stijeni je izgrađen pravi pravcati sunčani sat!

Kondicijski najjača grupa, koja je krenula još u šest ujutro sa riječkog Korza, u međuvremenu će proći i Grobnik pa će se uskoro na vrhu susresti s ostalim planinarima.

Kamenjak – jedan od težih detalja grebena

Slijedi zdravica, dodjela zahvalnica najvrijednijim volonterima u protekloj godini, grupno slikavanje uz zastavu Kamenjaka…

Povratak je najčešće kružno, s druge strane brda, na zasluženi odmor i ručak u restoranu Putnik.

FOTOGRAFIJE: DAMIR JELIĆ, DAVOR TOPLJAK, NATAŠA BATINIĆ i ŽELJKO PETRAK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here