Na stranicama Lanterna magazina predstavljamo fotografske projekte koji se ističu kvalitetom izvedbe i samim promišljanjem tematike. Danas predstavljamo pet fotografija autora Zdenka Vukelića. Serijal pod nazivom “ODE TO BLACK” bavi se oblicima u arhitekturi na vrlo minuciozan i profinjen način.

Autor o serijalu fotografija “ODE TO BLACK”

Temeljni motiv ove serije je arhitektura. Inspiracija za nove pristupe arhitektonskim oblicima su svjetlo i oblik, izhodišni principi crno-bijele fotografije koji, izranjajući iz onog vizualnog, evoluiraju do stanja svijesti –  fotografije nastale iz  umjetnikove vizije i njegovog emotivnog stanja.

U izvedbenom smislu, nove tehnologije autoru otvaraju beskonačne mogućnosti u njegovom stvaranju. Suvremeni alati daju mu slobodu oblikovanja koje može sezati do perfekcionizma tretirajući i najmanje detalje do apstraktnosti. Pomoću slobode  autor postaje neovisan o objektivnoj stvarnosti, i preusmjeravanjem fokusa, poantira  vlastitu viziju nauštrb teme na površini. Cilj je postupkom kod promatrača ne samo pobuditi određen ugođaj, već i promišljanje  i tumačenje ponuđene metaforike.

Percipirajući scenu, nije važno da ju doživimo onakvom kakva ona doista jest, već moramo krenuti korak dalje i upotrijebiti je kao alat za konstruiranje novog svijeta i novog ugođaja, interpretirajući  tako kategorije vremena, ljudskog postojanja i estetike.

Autor o sebi

Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio sam u Senju. Studiravši na Filozofskom fakultetu u Zadru stekao sam zvanje povjesničara i povjesničara umjetnosti.

Radni vijek započeo sam kao arhivist u Povijesnom arhivu u Rijeci, nastavio kao profesor povijesti u crikveničkoj osnovnoj školi, odnosno u Medicinskoj školi u Rijeci gdje radim i danas.

Edukaciju iz fotografije stjecao sam pohađanjem tečaja fotografije u najranijim gimnazijskim danima, studiranjem povijesti umjetnosti, članstvom u fotografskim klubovima Senju, Zadru i Rijeci te pohađanjem Algebrinog tečaja po čijem sam završetku stekao zvanje specijalista digitalne fotografije i obrade.

Umijeće fotografiranja potvrdio sam, između ostalog AFIAP titulom.

Vizualnim svijetom očaran sam oduvijek: kao dijete bio sam fasciniran slikovnicama, kao tinejdžer crtanim romanima. Odrastao sam zaljubivši se u umjetnost, posebice slikarstvo i filmsku umjetnost. Fotografirati sam počeo kao trinaestogodišnjak Yashicom, prvim fotografskim aparatom.

Do sad sam imao pet samostalnih izložbi i pedesetak domaćih i svjetskih nagrada i priznanja.

Za mene je fotografiranje  način meditacije, promišljanja svijeta izvan mene i u meni, ekstrospektivna i introspektivna analiza čiji je rezultat fine art fotografija kojoj uporaba photoshopa poput slikarskog kista daje karakter estetizirane vizure proživljenog i doživljenog ovostranog ili transcedentnog svijeta.

Zdenko Vukelić.prof

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here