NOĆ KAZALIŠTA U RIJECI – ZAJC, LUTKARI I KALVARIJA

Za ovogodišnju Noć kazališta u tri riječka kazališta pripremljeni su programi, a za publiku je  zasigurno najatraktivnije predstavljanje vremenske kapsule u HNK I. pl. Zajca jer će i sami moći postati njenim dijelom. Evo što su pripremili u Zajcu, Kazalištu lutaka i u KC Kalvariji.
.
ZAJC: PREDSTAVLJANJE VREMENSKE KAPSULE I “LA BOHEME” PO POPULARNOJ CIJENI
.
Povodom međunarodne Noći kazališta, u subotu, 16. studenoga 2019., u HNK Ivana pl. Zajca će od 17.00 sati posjetitelji će moći i sami postati dijelom kazališne vremenske kapsule te tako simbolično otputovati u budućnost.

Vremenska kapsula Zajc projekt je koji bilježi i čuva zapise sudjelovanja publike u životu kazališta, tj. suživot grada i kazališta.

Već postoji stara vremenska kapsula: metalna tuba položena 1885. u konstrukciju zgrade, koja se danas, s dokumentima koje je sadržavala, čuva u Muzeju grada Rijeke. Nastavljajući tu priču odaje se počast tradiciji ove kuće, ali osuvremenjuje provedba: uključuje se publiku u sadržaj nove vremenske kapsule koju će simbolično biti pohranjena 2020. godine (godina Rijeke kao Europske prijestolnice kulture) na sljedećih sto godina.

“Sadržaj nove vremenske kapsule bit će uspomene naše publike na odlaske u kazalište tijekom godina, fotografije, audio i video snimke, tekstovi, sjećanja, intervjui, ankete, plakati, zapisi dojmova publike, isječci kreativnih procesa nastanka predstava… Sve što svjedoči o suživotu grada i kazališta danas.

Osim tog emocionalnog arhiva, radi se i na službenom arhivu Kazališta: HNK Ivana pl. Zajca nastoji postati „digitalno kazalište“ u skladu s modernim trendovima u kulturi. Planiraju se digitalizirati i objaviti stare arhivske snimke, fotografije i ostalo arhivsko gradivo ansambala Hrvatske drame, Opere, Talijanske drame i Baleta. Vrijedno i jedinstveno arhivsko gradivo objavom se želi učiniti dostupnim vanjskim korisnicima.

U subotu ćemo od 17.00 sati publici u atriju i foyeru kazališta prezentirati kako i sami mogu sudjelovati u vremenskoj kapsuli. Stalna i povremena publika, stariji i mlađi posjetitelji, svi su dobrodošli, a za sudjelovanje smo osigurali i nagrade.

Pokazat ćemo istu večer i dio digitaliziranog arhiva koji će postati virtualno dostupan i slobodan za korištenje.” – poručuju iz HNK I. pl. Zajc.

U nastavku večeri sljedi izvedba obnovljene Puccinijeve opere „La Boheme“ s novom, internacionalnom solističkom podjelom, i popularnom cijenom ulaznica od 20,00 kn za mjesta na balkonu.

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA: “FLEKAVAC”

U GKL-u će biti odigrana predstava Nine Mitrović “Flekavac” u jutarnjem (11.00) i večernjem (18.00) terminu. Cijena ulaznice je 15 kuna.

KULTURNI CENTAR KALVARIJA: PREMIJERA “HŽ I MI”

U KC Kalvarija, u velikoj dvorani s početkom u 20 sati biti će premijerno odigrana predstava Donata Jurkovića “HŽ i mi” nastala u suradnji Hrvatskih željeznica – putnički prijevoz i Ri Teatra. Ulaz je besplatan. Uz predstavu predviđen je i popratni program prema sljedećem rasporedu:

22:00 – koncert  Davora Popovića, u foyer-u Kalvarije
23:00 – publika bira žanr, naslov i glumce za “Premijeru u sat vremena”, u velikoj dvorani Kalvarije
23:15 – koncert iznenađenja, u foyer-u Kalvarije
00:15 – „Premijera u sat vremena“, u velikoj dvorani Kalvarije
00:30 – party do jutarnjih sati, d.j. Kondor, u foyer-u Kalvarije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here