Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe, JazzTime Rijeka, nastavljajući dugogodišnju tradiciju njegovanja jazz izričaja, ponovo otvara svoja vrata, od 14. do 16.studenog, na radost svih ljubitelja vrhunske glazbe donoseći u svom programu ono najbolje sa svjetske i domaće jazz scene.

Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije, sa ‘Elvis Stanić Group’ otvorit će ovogodišnje, 28. po redu, izdanje međunarodnog JazzTime Rijeka festivala.

“Nakon dosta vremena, ponovo smo na JazzTimeu, a ovo “dosta vremena” ustvari smo iskoristili da bi postavili jedan sasvim novi zvuk, drugačiji od onog na što je jazz publika navikla kad se govori o ESG-u.

Odmaknuli smo se od tzv. “trećeg vala”, Pat Methenyja i svega onog što je karakteriziralo naš zvuk u proteklom desetljeću. Mogu reći da smo se vratili na izvor – u jazz rock, progresivu, no u kombinaciji s elektronikom i loopovima.  Spojili smo znanje i vintage iskustvo s novim tehnologijama – a rezultat tog eksperimenta ekskluzivno ćemo predstaviti na ovogodišnjem Jazz Timeu!

Svakako je tome doprinjela i “svježa krv” u našim redovima – fenomenalna Alba Nacinovich – izvan svake definicije, rame uz rame sa suverenim  Branimirom Gazdikom, sound designerom Ivanom Popeskićem, baznim “sub-basom” Damjana Grbca i, naravno, uz moju budnu pasku da sve bude zaista “sirovo” i  neposredno!” – govori Elvis Stanić

Elvis Stanić je samostalno ili s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Kina, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a dva puta je nastupio kao jedini hrvatski predstavnik i na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

Chico Freeman Exotica

Multiinstrumentalist – saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist – skladatelj i producent, Chico Freeman nastupit će 15. studenog u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

U Rijeku na 28.Jazz Time dolazi sa Chico Freeman Exotica triom u sastavu: Chico Freeman – saksofon, udaraljke, Heiri Känzig – bas i Reto Weber – egzotične udaraljke.

Chico Freeman odrastao je u glazbeničkoj obitelji. Njegov otac bio je poznati jazz glazbenik, tenor saksofonist Von Freeman, a i njegovi stričevi bili su glazbenici: George Freeman koji je svirao gitaru i Bruz Freeman koji je svirao bubnjeve. Oni su zaslužni za Chicov ulazak u svijet jazza.

Karijeru je započeo u drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao nova zvijezda suvremenog i free jazza, nastavljač tradicije Johna Coltranea. Nakon što je ostvario suradnje s najpoznatijim američkim free-jazz glazbenicima, u osamdesetima je napravio zaokret u pristupu predstavivši se i kao sjajan mainstream instrumentalist, a poslije i kao glazbenik otvoren raznim utjecajima, od fusiona do world musica. Tijekom karijere svirao je i snimao s legendarnim jazzistima, među ostalima s Dizzyjem Gillespiem, Charlesom Mingusom, Artom Blakeyem, Paquitnom D’Riverom, McCoyem Tynerom, Wyntonom Marsalisom i Arturom Sandovalom, ali i sa slavnim glazbenicima i sastavima drugih žanrova: Earth, Wind and Fire, Irakere, The Eurythmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Stingom, Titom Puenteom, Memphisom Slimom, Celiom Criuz, BB Kingom i Jamesom Brownom.

Bio je član poznatih skupina: The Leaders i Roots za koje je i skladao, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Utemeljivši skupinu Brainstorm svoju je glazbu usmjerio u komercijalnije vode igrajući se s tradicijom jazza, fusionom, rhythm & bluesom, reggaeom i novim trendovima poput rapa, ali i elementima afričke glazbe. U raznim projektima članovi njegova sastava bili su neki od vodećih jazzista, među ostalima Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, Bobby Hutcherson, Jack DeJohnette, Buster Williams, Joe Lovano, James Newton i Elvin Jones.

Chico Freeman Exotica Trio

 

Gabi Novak i Matija Dedić Trio

Jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva, Gabi Novak, u pratnji Matije Dedića i njegovog trija nastupit će 16. studenog u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Gabi gotovo 30 godina nije imala solistički nastup u Rijeci, što ovaj čini iznimno značajnim kako za nju tako i za njezine brojne obožavatelje.

Riječka publika ponovo će imati priliku uživati u ljepoti njezinog glazbenog izričaja koja će zasjati kroz paletu interpretacija bezvremenskih uspješnica kao što su, između ostalih, ‘Pusti me da spavam’, ‘Sve što znaš o meni’, ‘Pamtim samo sretne dane’.

Tijekom svog dugogodišnjeg umjetničkog rada, Gabi Novak nije našla premca u vokalnoj kvaliteti kao ni umijeću ispreplitanja šlagerskog sentimenta i jazz senzibiliteta. Za novi jazzy zvuk poznatih uspješnica, koje ćemo imati priliku čuti, najzaslužniji je upravo Matija Dedić i to kroz produkciju njezinog albuma “Pjesma je moj život” iz 2003. godine koji je osvojio čak pet nagrada Porin.

Matiju Dedića, kojeg je Riječka publika već imala prilike čuti na pozornici JazzTime Rijeka festivala, gotovo da i nije potrebno posebno predstavljati, čak ni publici koja tek površno prati jazz glazbu. Ovaj vrsni pijanist i jazz glazbenik, koji svojim autorskim potpisom gotovo da postaje sinonim hrvatskog jazza, posljednjih godina svojim brojnim nastupima na svjetskim pozornicama sve više osvaja i međunarodnu glazbenu scenu.

Članovi trija su, uz Matiju, poznati riječki glazbenik koji već dugi niz godina surađuje sa Gabi – Tonči Grabušić na bubnjevima, te Goran Rukavina na basu.

Uz već najavljene headlinere, JazzTime Rijeka će u klubu HKD-a ugostiti i Paždroć2Dino Ivelja Quartet te First Time Quartet. Četvrtak, 14. studenog Paždroć2 (Paždroć na kvadrat) – jazz kvartet kojeg čine mladi istarski i kvarnerski glazbenici koji izvode mješavinu autorskih skladbi te poznatih jazz standarda, ali i rjeđe izvođenih skladbi. U svojim autorskim djelima sastav teži modernijem prizvuku i modernijim motivima, no s elementima lokalnog folklora Istre i Kvarnera. Paždroć na kvadrat su Dorian Cuculic (klavijature), Robert Mikuljan (truba, krilnica), Filip Flego (gitara) i Sebastian Stell (bubnjevi).

Petak, 15.studenog Dino Ivelja Quartet kojeg čine glazbenici koji su se prethodno već susretali u raznim glazbenim kombinacijama te kao kvartet nastavili surađivati i u sljedećem sastavu: Dino Ivelja (bas gitara), Zvonimir Radišić (gitara), Luka Vrbanec (saksofon) i Edin Botić (bubnjevi). Na repertoaru će se naći jazz standardi nekih od najpoznatijih glazbenika (Herbie Hancock, Horace Silver, Charles Mingus, Bill Evans…), ali i nekoliko autorskih skladbi s naglaskom na moderniji zvuk.

Svoju kombinaciju autorskih skladbi i obrada raznih jazz klasika u subotu, 16. studenog pod zajedničkim imenom First Time Quartet predstavit će Franjo Črnjarić na saksofonu, Leo Škec na gitari, Karlo Lovrić na Hammondu te Rajko Ergić za bubnjevima.

Uz jazz koncerte, u sklopu ovogodišnjeg 28. izdanja JazzTime Rijeka predstavlja i edukativni projekt “Jazz u školama” koji obuhvaća nastupe, radionice i predavanja renomiranih jazz glazbenika i edukatora:  Spartaco Črnjarić – gitara, Tonči Grabušić – bubnjevi, Damjan Grbac – kontrabas. Festival na taj način nastoji proširiti svoju ideju promocije jazz glazbe i teži k tome da se sve više djece i mladih upozna sa čarima slušanja, improvizacije i sviranja jazza, dok je osnovna ideja proširiti jazz glazbu i u škole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here