Prošlog vikenda u Brtonigli su održani 17. Dani gljiva koji su i ove godine su doživjeli veliki uspjeh, posebice po pitanju posjećenosti. Na ovoj manifestaciji, koja također ima i humanitarni karakter jer je prihod od prodaje gljiva namjenjen najpotrebitijoj obitelji s područja Brtonigle, bilo je moguće razgledati čak 230 primjeraka različitih vrsta gljiva.

Nakon višestnog branja gljiva u kojemu je nastupilo jedanaest gljivarskih društava proglašene su i najbolje ekipe po kategorijama:

KATEGORIJA NAJVEĆA GLJIVA – Gljivarska udruga Bresadola (Vicenza, Italia)

KATEGORIJA NAJLJEPŠA GLJIVA – Gljivarska udruga Bresadola (Trst, Italija)

KATEGORIJA NAJLJEPŠA GLJIVARSKA KOŠARICA – Gljivarska udruga Sežana (Sežana, Slovenija)

Posebno atraktivna bila je najveća gljiva, Orjaška zraščenica teška nevjerojatnih 12 kilograma.

Osim spomenutog natjecanja, izuzetno zanimljivo je bilo i ono koje se dešavalo u nedjelju, tj. natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića u kojemu su svoje kulinarske vještine odmjeravali pojedini načelnici igradonačelnici s područja Bujštine.

Gljivarski kotlić

U konačni, prema ocjeni komisije najbolji gljivarski kotlić pripremio je načelnik Općine Brtonigle Paolo Klarić, drugo mjesto je dodijeljeno načelniku Općine Grožnjan Claudiu Stocovzu, dok se na trećem mjestu našao gradonačelnik Grada Buja Fabrizio Vižintin.

Natjecale su se i gljivarske udruge, gdje je prvo mjesto pripalo udruzi Boletus Bujštine, drugo mjesto udruzi Žurdana Poreč, a treću poziciju su podijelile Bresadola Muggia i Bresadola Trieste.

Tijekom dva dana manifestacije, atmosfera je bila vrlo živahna gdje zasluge idu grupi Bukaleta, te vokalnim skupinima Zajednice Talijana Nova Vas i Barcaioli koji su brinuli za glazbu i zabavu.

Priprema jela od gljiva

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here