U LIGNJU ZAVRŠNI VIKEND OVOGODIŠNJE MARUNADE

Uz gastronomski i glazbeni dio programa biti će održana treking utrka "Marun Trek", planinarski pohod "Marunada 2019" te izložba gljiva

Klaćenje maruna u Lignju – Cvetka i Adriano Gržević

Sezona maruna se bliži kraju pa se tako ovog vikenda održava i posljednja ovogodišnja Marunada u Lignju. “Velika je potražnja za pravim lovranskim marunom. Biti će ga i za ovu prigodu, ali bojim se da ga neće biti dovoljno. Sve je poklaćeno, a ostatak je pao”,  govori nam Adriano Gržević. Program je i ovog vikenda sadržajan.  Oko i u Društvenom domu Liganj dočekat će nas bogat program. U prostorijama Društvenog doma biti će upriličene dvije izložbe – izložba gljiva i retro izložba. Biti će otvorene za razgled oba dana vikenda. Uz ponudu maruna, pečenih maruna, kolača i ostalih slastica od maruna, domaćih jela, prigodnih jela s marunima, med od maruna, medica,ove godine udruga „Ognjišće“ ocjenjivat će sljedeće dvije kategorije: samo marun i zmešani kostanj, marušćak i nova sorta. Ocjenjivati će se količina od pola kile maruna. Pobjednik će biti onaj tko u pola kile bude imao najveće marune. Marun možete donijeti u prostor udruge „Ognjišće“, subota 26.10. od 12 do 17 sada kada će se proglasiti pobjednici, a nagrada je sadnica maruna.
Od subotnjih sportskih i rekreativnih događanja oni sa više kondicije moći će se okušati u “MaRun Trek”-u, treking utrci u organizaciji SRK-a Albe iz Labina.Prvo izdanje MaRun Treka u zaleđu Lovrana upoznat će natjecatelje s “vodenom” pričom . Kako su se nekada mještani snabdijevali vodom za osobne potrebe, za potrebe uzgoja voća i povrća, za potrebe napoja stoke. Što je kalac? Što je curak? Što je Crni Buč? Sve to saznat ćete na prvom izdanju MaRun Treka na Lovranšćini. Oni sa manje natjecateljskog duha moći će krenuti u planinarski pohod “Marunada 2019”, u organizaciji PD Knezgrad iz Lovrana. I pohod i utrka startaju u deset sati. U nedjelju, u devet sati početi će šesnaesto izdanje biciklističke utrke “Giro di Marunada”. Glazbeni dio programa počinje u subotu u 11 sati. Dj Vedran sa glazbenim setovima, mladi harmonikaši Marcel Brozović i Emanuel Sirotnjak, Tamburaški sastav Arija, Kvartet ASI, a do kasno u noć publiku će zabavljati band Cukar i Caffe i harmonikaš Dejan Jedretić. Nedjeljni glazbeni program se sastoji od nastupa Klape Tramontana, glazbenog sastava Pešekani te ponovo Dejana Jedretića na harmonici.

Na području općine Lovran restorani će i ovog vikenda na meniju imati razna jela od maruna. Već u četvrtak u Galeriji Laurus otvara se izložba starih razglednica “Ika kroz stoljeća” iz kolekcije Julijana Dobrinića i biti će otvorena do 2.11. Lovranšćina i ovaj vikend priprema program za svačiji ukus i na taj način obilježava svoju najznačajniju feštu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here