TARTUFI I TERAN PO 10. PUT U MOTOVUNU

U Motovunu je ove subote održan 10. jubilarni Festival terana i tartufa, TETA. Trideset izlagača predstavilo je svoje proizvode. Iako je ovo prvenstveno fešta tartufa i terana, može se reći da je to pravi festival jeseni. Bilo je tu i raznog jesenskog voća, vina, rakije, kraft pivo, sireva sa tartufima i bez, proizvodi od aronije i lavande , med i džemovi. Kroz festival je prodefiliralo oko sedam tisuića posjetitelja. Fuži sa umakom od tartufa i kozjeg sira i pljukanci sa umakom od marinirane divljači i terana bili su dva menija kojima ćijim izborom je dan još jedan naglasak na blagodati središnje Istre.

Tradicionalno se na Festivalu terana i tartufa biraju najveći tartuf i najbolji teran po mišljenju publike. Ovogodišnji pobjednik, odnosno vlasnik najvećeg tartufa je tvrtka „Zigante tartufi”, čiji je primjerak bio težak 427 grama. Vlasnik drugoplasiranog tartufa je tvrtka „Natura tartufi”, čiji je primjerak težio 413 grama. Treće mjesto je zauzeo tartuf Udruge tartufara „Istra” iz Motovuna (193 grama), dok je četvrto mjesto zauzela tvrtka „Miro tartufi” iz Motovuna (143 grama). Udruga tartufara „Istra”, koja od ove godine ima sjedište u Motovunu, po prvi se put predstavila na festivalu, a posjetitelji su se na njihovom štandu mogli informirati o aktivnostima i planovima udruge.

Na kraju večeri proglašen je najbolji teran festivala po izboru publike. Prvo mjesto zauzeo je teran iz vinarije Fakin, drugoplasirani je teran iz vinarije Tomaz, dok je treće mjesto također pripalo motovunskoj vinariji – vinariji Roxanich. Kako bi na pravi način obilježili pobjedu, na štandu „Vina Fakin” točio se pobjednički teran iz 18-litarske boce.

Za zabavni program bili su zaduženi Kvintet Istria, limena glazba Buje – Buie i DJ Marko Shurki Shuran, koji je do ponoći održavao sjajnu atmosferu u šatoru.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here