SAJAM PRŠUTA U TINJANU PRIVUKAO PREKO 25.000 POSJETITELJA

Sajam pršuta ISAP 2019 u svom trinaestom izdanju ponovo se pokazao kao pun pogodak. Bogata lepeza ponude, vrhunski zabavljači i pršuti u kraljevskom izdanju privukli su velik broj posjetitelja.

U Tinjanu je u petak otvoren trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta, ISAP 2019. Nekadašnja pučka fešta izrasla je u pravu međunarodnu manifestaciju.. Na preko 2.000 kvadrata natkrivenog prostora svoje pršute izložilo je više od pedeset izlagača iz Španjolske, Italije, Austrije, Slovenije, Madžarske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore koja je ujedno i zemlja partner. Naravno, zastupljeni su bili i pršuti iz svih značajnijih hrvatskih pršutarni.

Drniški pršut, toliko cijenjen da na ISAP-u ima kategoriju za sebe

Oko dvorane je bilo još stotinu štandova sa bogatom eno i  gastro pronudom. Više od 25.000 posjetitelja nije oklijevalo dati 30 kuna kako bi isprobali najbolje pršute Hrvatske i Europe. Veliku pažnju ljubitelja pršuta privukao je štand španjolskih proizvođača  Viejo Jamon iz Salamance na kojem su se nudili pršuti težine od sedam do osam kilograma i špaleti od oko pet kilograma odležani tri  godine. Sto grama ovog vrlo cijenjenog pršuta se prodavalo po sto kuna, cijeli pršut od osam kilograma koštao je 4500 kuna, a špalete su se prodavale po 600 kuna. Ukoliko biste željeli kupiti dva ili više pršuta, cijena pada, objašnjava Glenda Belušić predstavnica španjolskog štanda. Naravno, govorimo o najskupljim proizvodima sajma. Na sajmu se moglo najesti pršuta i besplatno jer su sve pršutane rezale pršut za degustaciju, a neke od njiih samo za degustaciju. Primjerice, austrijski pršut pršutane Vulcano iz Auerbacha  nije bio na prodaju ali ste ga mogli kušati besplatno do mile volje. To možemo zahvaliti kulturnoj razmjeni općine Tinjan i austrijskog Auerbacha.

Španjolski pršut Viejo Jamon, odležan 3 godine privukao je brojne gurmane

 

Kako publika voli najbolje od najboljeg, najveća gužva bila je na štandovima nagrađivanih pršutana. Štand proizvođača Selo Mekiš kraj Vižinade, pobjednik u katregoriji istarskog pršuta, ujedno i šampion sajma, posjetitelji su opsjedali. Za nečiji gušt najbolji, dalmatinski pršut bio je zastupljen na više štandova a pobjednik u samoj kategoriji dalmatinski pršut bio je pršut proizvođača «Smjeli» iz Dugopolja. Drniške delicije Maran iz Tribunja osvojile su prvo mjesto u kategoriji drniški pršut. Osim pršuta na sajmu se mogao kupiti i pribor za rezanje i serviranje pršuta. Na  samom ulazu u paviljon, sa lijeve strane dočekuli su nas stalci i noževi za pršut tvrtke SB design. Riječ je o visokokvalitetnim stalcima izrađenih od inox čelika sa 18 varova na ploči od mramora iz Carrare. Stalak je smješten u kutiji od hrastovog drva i sve zajedno teži 25 kilograma. Tu je i nož  proizveden u kovačnici Katana u Japanu. Razvoj noža trajao je tri godine. Osim što je najfunkcionalniji, ujedno je i umjetničko djelo. Nož se zove Bura jer bez bure nema dobrog pršuta, objašnjava Marko Spes, direktor tvrtke.

Ove godine na sajmu preko 25.000 posjetitelja

Sajam je bio otvoren tri dana od 11 sati pa do kasno u noć. Osim pršuta i vina posjetitelji su mogli uživati u bogatom programu. Kulinarski show Dragana Jovanovića, timska obiteljska utrka – “Lov na istarski pršut” , demonstracija rezanja istarskog pršuta, biranje najljepše fotografije s pršutom, gađanje glinenih golubova u organizaciji streljane Picupari, predavanje o zaštićenim pršutima Europe i razni oblici razonode za posjetitelje. U petak je od zabavljača nastupio Željko Joksimović i Night Express Band, u subotu Jelena Rozga i Luka Basi, a u nedjelju Gustafi. Lijepo vrijeme i brojni posjetitelji tri su dana krasili “općinu istarskog pršuta”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here