Listopad je mjesec u kojem se održavaju brojne manifestacije čije su glavne zvijezde plodovi jeseni. U lovranskom kraju uz šparuge i trešnje u proljeće, najiščekivanija je fešta u čast lovranskog maruna. Marun je “broj jedan”, svojim punim okusom zaslužio je da iza njega u redu stoje svi ostali kesteni, kostanji i ostala “braća”.

Specifični uvjeti lovranskog zaleđa odgovaraju mu više nego bilo koja druga klima i zemlja. Kolika se odavna cijenio u ovom kraju, govori i činjenica da su (nekada) vlasnici prodavali zemljište, ali su stabla maruna na tom zemljištu ostajala u njihovom vlasništvu.

Svi posjetitelji marunada na Lovranštini marun vide uglavnom kad se peče. No, da bi dospio do padele, treba ga i prikupiti. Klaćenje i pobiranje maruna zahtjevan je posao. Stabla maruna vrlo su visoka, često daleko viša nego primjerice stabla badema čiji se plod klati na isti način. Da bi se pobrali maruni na najvišim granama potrebno je popeti se što je moguće više na stablo te štapom dužine 6-7 metara klatiti žejice maruna.

U fotoeseju Petra Kurschnera donosimo fotografsku priču kako se ove godine klati marun u šumi Adriana Grževića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here