Sutra, 8. listopada, u Rijeci počinje Četvrti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa u organizaciji udruge Prostor Plus. Festival se službeno otvara na Korzu (ispred Radio Rijeke) u 19 sati te izlazi u javni prostor grada prezentacijom rezultata radova plesne radionice na kojoj su sudjelovali riječki plesači i plesačice pod mentorstvom Petre Hrašćanec.

Bogati festivalski program, od 4. do 20. listopada, donosi četiri međunarodna gostovanja, radionice i fotografsku izložbu kao i predstavljanje lokalne plesne scene i prvih autorskih radova na tri lokacije; u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te na Korzu.

Festival u prvom tjednu održavanja donosi nekoliko predstava koje će se izvoditi u HKD-u na Sušaku. Predstava Muyte maker, francuske umjetničke skupine Compagnie PLI, izvodi se u četvrtak 10. listopada 2019. u 20 sati. Predstava, koreografkinje Flore Détraz u izvedbi Mathilde Bonicel, Inês Campos, Agnès Potié i Flore Détraz, slavi neposlušna i iracionalna tijela istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih napjeva i grotesknih slika.  Suvremenu cirkusku predstavu Face nord, na pozornici HKD-a na Sušaku, 11. listopada u 20 sati izvodi francuski kolektiv Un loup pour l’homme. Predstava je sastavljena od iznenađujućih akrobatskih igara četiri izvođača koji neprestano izmišljaju pravila i prelaze prepreke testirajući fizičke granice svojih tijela kao i zakone fizike. U subotu, 12. listopada, u HKD-u je na rasporedu izvedba Familija, Roberte Milevoj. Autorici je kao inspiracija za Familiju poslužilo istraživanje životinjskog svijeta tj. zajednica afričkih slonova, njihovo ponašanje fizička te emotivna inteligencija.

U atriju HKD-a na Sušaku 10. listopada se otvara fotografska izložba Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru koja donosi presjek najvažnijih događanja u suvremenome plesu u Rijeci i na Kvarneru u razdoblju od 2008. do 2018. godine zabilježenih kamerom različitih autora. Izložbu je u u suradnji s UO Plesni Art Laboratorij osmislila Nives Soldičić. Na izložbi je zastupljeno nekoliko fotografa, čiji pristup snimanju publici približava duh određenog izvedbenog djela. Izložba je dio festivalskog programa i može se pogledati do 19. listopada.

Prijave na Radionicu trapeza i kreativnu radionicu za zračne umjetnike u sklopu festivalskog programa traju do 15. 10.2019. Na radionicu se moguće prijaviti putem maila festivalperiskop@gmail.com.

Ulaznice za sve programe festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop, mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave.

Predstave u HKD na Sušaku:

Ulaznice za programe Nouvelle vague prodaju se po cijeni od 80 kuna, a za ostale programe u HKD na Sušaku 50 kuna. Za programe Nouvelle vague, Muyte Maker i Jean-Yves, Patrick and Corinne karte je moguće nabaviti u pretprodaji na www.mojekarte.hr

Predstave u Filodrammatici:

Ulaznice za programe u Filodrammatici prodaju se po cijeni od 40 kuna, a komplet ulaznica za programe u FIlodrammatici može se kupiti za 100 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here