Kad je sunčani (ili makar suhi) vikend pred nama, ponekad se zapitamo kamo krenuti. Želja za gibanjem je tu, ali eto, imamo osjećaj da se malo ponavljamo. U listopadu su za lijepa dana uvjeti idealni za hodanje u prirodi, nije ni pretoplo ni prehladno. Stoga, evo jedne ideje kamo se maknuti iz stana i kako provesti dan. Danas vas vodimo u Bašku.

Ono što će svaki vaš posjet Baški učiniti zaista nezaboravnim je šetnja do „Mjesečevog platoa“. Do jedne od najpoznatijih lokacija u Baški dovest će vas šetnica „Put ka Mjesecu“, koja pruža jedinstveni doživljaj prirodnog fenomena, uklopljenog u povijesnu znamenitost i turističku atrakciju.

Na prvom dijelu staze „Put ka Mjesecu“ nalazi se crkva sv. Ivana Krstitelja, ispred koje vas očekuje vidikovac na kojem su snimljene neke od najprepoznatljivijih fotografija Baške; one sa zapanjujućim pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu.

Šetnica svojim najduljim dijelom prolazi kroz šumovito područje, a na kraju se nalazi krška i kamenita, potpuno ogoljena zaravan nazvana „Mjesečev plato“ na 370 metara nad morem., koja izgledom podsjeća na kamenitu pustinju i lokalitet je koji se mora obavezno pogledati. Ako kao polazište vašeg istraživanja odaberete Heritage Hotel Forza koji se nalazi u centru Baške, šetnica „Put ka Mjesecu“duga je 4 i pol kilometra i prosječnim hodom može se preći za sat i petnaest minuta.

Ako ste željni većih izazova, možete nastaviti dalje“ prema Hlamu, vrhu koji se nalazi na 461 metar nadmorske visine i s kojeg se otvara fantastičan pogled. Odlučite li proći čitav put od Baške prema Hlamu, prehodat ćete 7 i pol kilometara staze koja je priznata kao srednje zahtjevna te će vam za njezin prelazak biti potrebno oko tri sata.

Čitavu duljinu šetnice prati i biciklistička staza. Bez obzira na to odlučite li se „do Mjeseca“ hodati ili biciklirati, nemojte zaboraviti uzeti sa sobom fotoaparat jer vas iza svakog ugla čeka jedinstveni pogled na netaknutu prirodu koji nećete htjeti zaboraviti!

(izvor fotografija: TZ Baška)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here