MANTINJADA NA CESTI

Sopci na sopilama mantinjadama na Krčkom mostu i ulazu u tunel Učka obilježili desetu godišnjicu upisa Istarske ljestvice na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Dvoglasje tjesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja popularno zvano »Istarska ljestvica» prije deset godina upisano je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Tim povodom je Udruga sopaca otoka Krka u suradnji sa Hrvatskom glazbenom unijom Primorsko–goranske županije i Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO, obilježila taj jubilej. Osamsto godina staru tradiciju, ne toliko poznatu široj publici, organizatori su odlučili proslaviti popularnom kampanjom. Namjera je bila tradiciju pokazati što većem broju ljudi. Naime, Krčki sopci su pored naplatnih kućica na Krčkom mostu deset minuta svirali mantinjade,  kraće svečane glazbene ulomke koji se izvode na sopilama, te plijenili pažnju turista. Predsjednica KUD-a “Ive Jurjević” iz Omišalja Dragica Vukušić dovela je na most četvoricu iskusnih sopaca, Zorana i Antona Đunđeka iz omišaljskog KUD-a, Nikolu Dapčića i Zlatka Jurkovića iz Folklornog društva Njivice, mlade sopce omišaljskog KUD-a Dominika Feretića i Ivana Antončića. Stigao je i mladi par sopaca iz Vrbnika Mavro Dobrinčić i Andrija Dobrinčić, a u pratnji je bio i njihov kolega Franko Jurešić. Dok su svirale sopile, djevojke u narodnim nošnjama dijelile su turistima letke u kojima su dobili informacije o stoljetnoj tradicija otoka koju je prepoznao i UNESCO.

Filatelističko društvo otoka Krka iniciralo je jednodnevnu akciju u poslovnici Hrvatske pošte u u gradu Krku. U upotrebi je bio prigodni pečat  Hrvatske pošte za pečatiranje svih pošiljki a puštene su u promet i prigodne omotnice.

Akcija je završila na istarskoj strani tunela Učka. Tamo su se krčki sopci susreli sa  sopcima iz KUD-a “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana. Na zelenom travnjaku pored tunela nastupili su iskusni krčki sopci iz Vrha, braća Ivan i Slavko Kosić. Nakon njih je na mjehu zasvirao Zoran Karlić iz Kršana.  Usljedili su mladi kršanski sopci Luka Blažina i Rok Lukšić na sopilama te Krčani iz Vrbnika Božidar Volarić i Zlatko Jurković također na sopilama. Druženje krčkih i istraskih njegovatelja glazbene tradicije završilo je u Kršanu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here