37. GALIJOLA POBIJEDILA BONACU

Pobijedila je posada jedrilice "DSK" sa skiperom Dubravkom Frankovićem s minimalnom prednošću ispred "Follow us" Ivice Šćurića

U petak navečer, ispred opatijske luke startala je 37., već legendarna regata Galijola.  Jedrilo se po bonaci brzinom od maksimalno 3 čvora. Petnaest krstaša se okrenulo je bovu na Slatini te krenulo dalje u noć prema pučini. Ovakva regata bez vjetra možda je i najveći izazov za iskusne jedriličare. Taktika i strpljenje u ovakvim su situacijama jedini aduti. Vjetar je mijenjao smjer, malo burin, malo južin te slaba tramontana, no ništa jače od 3 čvora. Zbog bezvjetrice, skiperi šest posada odustali su od daljnjeg regatavanja.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ruta je skraćena za 25 milja pa je najjužnija točka i okretište bio svjetionik Zaglav. Cijela ruta do Zaglava odjedrena je pri vrlo slabom vjetru promjenjiva smjera. Posada Follow Us sa skiperom Ivicom Šćurićem prva je okrenula oko Zaglava u 4 sata i 14 minuta. Sljedile su ih posade DSK-a, Cocoon-a, Tare 1, Bokeljke i Selca. Tek nakon okretanja oko svjetionika zapuhala je skromnih 6-7 čvorova tramontane. Nakon neprospavane noći započelo je nadmetanje onih najupornijih. Povoljnijim odabirom povratne rute prema Opatiji, posade Selca sa skiperom Ozrenom Lončarićem i Bokeljke sa skiperom Nikom Vuksanovićem uspjele su stići vodeće i preuzeti vodstvo nad čitavom flotom, ostvarivši razliku od gotovo jedne nautičke milje, koju su održavali sve do rta Jablanac. Neznatnim jačanjem vjetra iskusne posade Follow Us-a i DSK-a pretekle su do tada vodeće posade Selca  i Bokeljke, te su se posljednjih 12 nautičkih milja borile za svaki dašak vjetra koji bi im osigurao vodeću poziciju. Spretnija je bila posada DSK-a sa skiperom Dubravkom Frankovićem koja je za tri dužine broda pretekla favoriziranu iskusnu posadu Follow Us-a, te uz veliku radost prešla ciljnu crtu u 14 sati i 7 minuta. Nakon 19 sati jedrenja i povremenog stajanja na mjestu ove dvije posade imale su razliku od samo 25 sekundi. Zadnji brod koji je ušao u cilj sa vremenom 25:33:10 bio je brod Sanja sa skiperom Daliborom Jurčićem koji zaslužuje priznanje za strpljenje i sportski duh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here