JAZZ TURNEJA NA PET KASTAVSKIH ŠTERNI U JEDNOM DANU

GIIPUJA po šternah va Kastve naziv je "turneje" koju će ove nedjelje održati četiri glazbenika na pet šterni jednoga grada. Marko First, Aldo Foško, Damjan Grbac i Tonči Grabušić okupljeni u bend "Damjans" odsvirati će novi autorski materijal baziran na motivima Istre i Kvarnera.

U nedjelju, 22. rujna, Damjan Grbac i bend “Damjans” u Kastvu i okolici  održat će zanimljiv koncertni program u sklopu kojeg će se na pet različitih lokacija u gradu,  na pet šterni,  premijerno predstaviti novi autorski jazz repertoar baziran na motivima glazbe Istre i Primorja.

“GIIPUJA po šternah” novi je glazbeni projekt etabliranog i iznimno kreativnog jazz glazbenika Damjana Grbca nastao na ideji oživljavanja tradicionalne glazbe i  osvježavanja starih životnih vrijednosti  i davnih običaja koji su danas zapostavljeni. Pet koncerata u jednom danu održat će se na pet posebno odabranih kastavskih lokacija.

 

 

Raspored nastupa:
11:00 – 11:20 Spinčići
12:30 – 12:50 Ćikovići
14:00 – 14:20 Tuhtani
15:30 – 15:50 Jelovičani
17:00 – 17:20 Kastav

Šterne služe za sakupljanje pitke vode, dok je glazba, s druge strane, oduvijek bila važan element za okupljanje ljudi. I jedno i drugo toliko važno i na različite načine nužno za život.

Ideju  projekta najbolje je riječima dočarao autor Damjan Grbac:
“Zašto sad te šterni? Ideja mi je bila spojiti i oživjeti 5 šterni na području grada Kastva. U svojim projektima volim koristiti razne poveznice, a u ovom slučaju napjevi i skladbe koje izvodimo bazirane su na glazbenim  motivima koji sežu u prošlost  kada  je upravo takva tradicionalna, no u  današnje vrijeme  zapuštena  glazba bila sveprisutna.  Kako je ta glazba bila integrirana u društvo i živjela u društvu i s društvom, tako se i danas u sličnoj situaciji nalaze i šterne koje su  danas jednako zapostavljene, a nekad su značile život. Oživljavanje starih vrijednosti i načina života, popularizacija glazbene baštine na moderan način i  prisjećanje na važnost  šterni,   ujedno je i krajnji cilj ovog projekta.”
Nove skladbe građanima i posjetiteljima grada Kastva premijerno će u sklopu ovog interesantnog, jedinstvenog i hvalevrijednog projekta predstaviti bend “Damjans”. Na kastavskim šternama će zasvirati u sljedećem sastavu: Marko First – sopela, mih, violina, okarina, Aldo Foško – bas klarinet, Damjan Grbac – kontrabas, Tonči Grabušić – bubnjevi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here