SCENSKI SPEKTAKL U GRADU DIVOVA

Festival Velog Jože - festival za cijelu obitelj. Ovom manifestacijom za cijelu obitelj Motovun se pozicionira i kao svjetska destinacija fantastične književnosti.

Na petak 13. u Motovunu je održan Festival Veli Jože, inspiriran pripovijetkom Vladimira Nazora iz 1908. godine. Festival je zaživio prije nekoliko godina kao nastojanje da se stvori slika Motovuna kao destinacije  svjetskih divova. Dok se u svjetskim okvirima Gospodar prstenova smatra začetnikom Fantasy žanra, u našoj književnosti imamo Velog Jožu napisanog čak četiri desetljeća ranije. Kako je Veli Jože ponajprije atraktivan djeci, osmišljena je obiteljska manifestacija koja je omogućila zabavu najmlađima, ali i njihovim roditeljima.

Na ulazu, uz kartu smo od domaćina dobili i lampion u obliku srca. Ispred nas, odmah do zidina dočekala nas je živa fontana, a nasuprot njoj iza crkve Sv. Stefana ogromna lutka Velog Jože. Osim radionice za djecu na trgu se nudilo oslikavanje lica , a moglo se i svojim rukama izraditi divovske dekoracije od plastike, dizajnirati novine “Mići motovunski divovi” ili pak oslikavati divovsko platno. “Strašnom ulicom” za minutu smo došli do središnjeg trga gdje su nas dočekale aveti, gubavci, satiri i gatara vidovita Foška. U programu nazvanom Show by Casper Magic, iluzionističkm performanceu na Trgu Andrea Antico sudjelovali su i pojedinci izabrani iz publike. Predmeti su nestajali netragom, ljudi su levitirali ili jednostavno isčezavali. Nakon Caspera na scenu je stupio naš najpoznatiji stand up komičar Ivan Šarić. U festivalskom ozračju po Motovunu su šetali satiri, mitska bića koja su uveseljavala djecu i odrasle svojim žongliranjem, sviranjem, smicalicama i plesom. Kao vrhunac festivala u nebo nad gradom Velog Jože puštani su lampioni, dok je glazbene setove izvodio DJ Motovunski.  Srednjovjekovni ambijent Motovuna prepunog mitskih bića i obasjanog baš kao za tu priliku punim Mjesecom pokazao je posjetiteljima još jedno neobično, mistično lice Istre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here