Bauhaus imaginista – collected research, putujuća izložba posvećena stotoj godišnjici osnivanja slavne umjetničke škole organizirana je u suradnji s Goethe institutom Hrvatska. Do sada je postavljana u mnogim svjetskim galerijama.

Ravnatelj Goethe instituta Hrvatska Matthias Müller-Wieferig izložbu je otvorio uz napomenu da izložba osim o povijesti Bauhausa govori i njenom utjecaju u cijelom svijetu.

U sklopu trećeg History film festivala koji se paralelno odžava u Hrvatskom kulturnom domu u galeriji Kortil biti će prikazani originalni filmovi bauhausovaca iz 20-ih i 30-ih godina.

U sklopu izlobe moguće je doživjeti i virtualni Bauhaus. Naočale za virtualnu stvarnost gledatelju omogućuju da na nekoliko minuta zaviri u znamenitu zgradu škole bauhausa koja se smatra oglednim primjerom moderne arhitekture.

Virtualni Bauhaus

Ukratko o Bauhausu

Bauhaus je bio škola za primijenjenu umjetnost i arhitekturu ustanovljena 1919. godine u njemačkom gradu Weimaru, a nešto kasnije, 1925. i u Dessauu. Osnivač i prvi ravnatelj škole bio je njemački arhitekt i teoretičar arhitekture Walter Gropius. Najznačajnija imena u nekonvencionalnom nastavničkom kadru bili su avangardni slikari poput Paula Kleea i Vasilija Kandinskog. Vrhunac Bauhausa kada ga pohađa dvjestotinjak studenata je 1929. i 1930. godine. To nije velik broj, ali njihov je utjecaj bio zavidan. Zbog društvene otvorenosti Bauhaus je redovito kritiziran od strane nacionalsocijalista, te je njihovim dolaskom na vlast 1933. godine škola zatvorena.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here