MARTIN DOLENC – KITESURFER SVJETSKE KLASE IZ POMERA

Mladi samozatajni kitesurfer sa svjetskom karijerom, gotovo nepoznat hrvatskoj javnosti - europski je prvak i dvostruki svjetski viceprvak.

Martin Dolenc, 19-godišnjak  iz Pomera vrhunski je sportaš, kao sedamnaestogodišnjak bio je europski prvak u seniorskoj konkurenciji te svjetski viceprvak. Budući je olimpijac u mladom i kod nas prilično nepoznatom sportu – kitesurfingu, odnosno kitefoilingu. Iako još vrlo mlad, već godinama u raznim dobnim kategorijama ostvaruje vrhunske rezultate na svjetskoj razini. Član je global teama Flysurfer, poznatog njemačkog proizvođača kitesurfopreme. Trenira ga otac Johnny Dolenc, iskusni surfer i kineziolog po struci.Pred završnicu  natjecateljske sezone porazgovarali smo  s Martinom o početcima, kitesurfingu općenito i planovima za budućnost.

Kako si se počeo baviti kitesurfingom?

Sve počinje 2003. godine kada se moj otac počeo baviti kitesurfingom. Počeo sam na windsurfu sa  sedam godina. Kite sam prvi put isprobao sa osam, a prokajtao kako treba sa devet godina u Medulinu. Prije toga nije išlo bez tatine pomoći. Do 2012. godine to je bilo uglavnom freeride kajtanje kakvo prakticira većina kitesurfera na twintip dasci. Tada sam prešao na race dasku koja u mnogome sliči slalom windsurf dasci. Nakon tri godine, 2015., prelazim na kitefoil koji je puno brži, atraktivniji i zabavniji. Donji granični vjetar za kitefoil je puno niži. Od tada treniram isključivo na foilu. Na svakom treningu učim nešto novo i vidim male pomake naprijed, bilo da se radi o povećanju brzine ili jednostavno o komfornijem osjećaju na dasci što samo po sebi omogućava da se više koncentriram na vjetar, kurs i ostalo. Bitno je biti čim više na moru jer radi se o novoj disiplini, natjecanja se održavaju tek četiri godine tako da nitko nije ostvario neku konstantu u tehnici vožnje, već i  ja i konkurencija napredujemo istovremeno.

Kako izgleda sustav natjecanja u kitesurfingu?

Donekle sliči na klasičnu jedriličarsku regatu. Na startu nas u grupi može biti najmanje deset; na posljednjoj regati na kojoj sam sudjelovao na startnoj liniji nas je bilo osamdeset, što nije uobičajeno, ali je bilo zabavno. Jedri se kurs u vjetar i niz vjetar. Tko je prvi u cilju dobiva jedan bod, drugi dva boda itd. Obično se održi 5-6 plovova u jednom danu. Tko sakupi najmanje bodova – pobjednik je.

Najveći uspjesi?

Sa sedamnaest godina nastupio sam 2017. u seniorskoj konkurenciji na europskom prvenstvu u talijanskoj Gizzeriji u disciplini TT slalom i pobijedio u konkurenciji od 121 natjecatelja. Te godine bio sam i drugi na svjetskom kitesurf prvenstvu u Kini. Isto sam ponovio i sljedeće godine.

Kako trenutno stojiš u svjetskom kupu?

Trenutno sam negdje oko desetog mjesta. Kada imam dobar dan mogu se „potuć“ i sa najboljima, kad ne ide tako dobro nisam lošiji od 12. ili 13. mjesta.

U Hrvatskoj imamo jednog profesionalnog natjecatelja u windsurfingu ( Enrico Marotti) i jednog windsurfera olimpijca (Luka Mratović). Iako si u svjetskom vrhu, ima li šanse da to radiš profesionalno?

Kako je nedavno objavljeno, od 2020. godine kitefoil postaje i olimpijska disciplina (2024.) Sudjeluje sve  veći broj novih natjecatelja i cijela stvar postala je još ozbiljnija. Uključio se i HJS (Hrvatski jedriličarski savez) koji mi daje podršku. Neće biti neke veće zarade, ali ću barem moći živjeti od toga. Cijelu priču prati i HOO, koji pomaže; ako još k tome budem postizao i dobre rezultate, možemo reći da to postaje profesionalno.

Kao izgleda tvoj radni dan i treninzi?

Preko ljeta treniram samo na moru, minimalno dva sata svaki dan. Preko zime odradim prvo suhi trening u teretani, zatim ako ima vjetra, obično maestrala, idem na more ispred Premanure ili Fažane.

Uspješno si maturirao i upisao fakultet. Kako ide usklađivanje tvojih sportskih obaveza sa školovanjem?

Zahvalan sam svima u srednjoj ekonomskoj školi u Puli. Imali su puno sluha i razumijevanja za mene. Razvili smo sistem. Dešavalo se da budem odsutan iz škole i po mjesec dana. Po povratku profesori su mi zadali gradivo koje moram naučiti, i dogovorili bi rok koji nikada ne bih prekršio. Zato je sve i funkcioniralo bez greške. U nekoj od gimnazija to vjerojatno ne bi funkcioniralo. Upisao sam fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli.

Koliko dana godišnje provedeš trenirajući na moru?

Nisam nikad točno pratio o kojoj se brojci radi, ali vjerojatno je više od 300 dana na godinu.

Za one koji nisu upoznati s ovim novim sportom opiši što je zapravo kitesurfing, odnosno kitefoil.

Za kitefoil koristimo dasku koja je preko masta spojena na glider koji ima oblik malog aviona. Ima prednje i stražnje krilo (stabilizator). Već pri malim brzinama potisak vode ispod krila potiskuje dasku iznad vode i dalje u vodi ostaju samo krila, a ja letim iznad mora. Ovisno o jačini vjetra koristim kajtove raznih veličina ( 9,11,13,15,18 i 21 kvadratni metar ).

Planovi za budućnost?

Do kraja turističke sezone ostajem u Bolu gdje svakodnevno radim i treniram. U rujnu idem u Kinu na dvije regate svjetskog prvenstva. Nakon toga idem direktno u Italiju. Na Sardiniji se održava najprije europsko prvenstvo, a nakon toga i još jedna regata svjetskog kupa. Nakon toga nekoliko nekoliko dana ću biti na fakultetu zatim idem u Qatar na „World beach games“ u organizaciji međunarodnog olimpijskog odbora.

https://www.youtube.com/watch?v=1Qh3oDyFxGY

https://www.instagram.com/martin_dolenc

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000409067650

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here