PUSTOLOVNI VIKEND U JESENJEM UGOĐAJU

Dvije trail utrke "Hahlić za uru" i "Učka Trail" obilježile sportski vikend u šumama Primorsko-goranske županije

Sportski vikend obilježio je smiraj ljeta i nagovijestio preuranjenu jesen za ljubitelje outdoor aktivnosti. Na Kvarneru su u jednom danu održane dvije trail utrke. Natjecatelji su mogli birati žele li se utrkivati na “Grobničkim Alpama” ili obroncima Učke. Dvije manifestacije imale su start u isto vrijeme a obje su održane već sedmu godinu za redom.  Za one koji su se odlučili za vikend rekreaciju u natjecateljskom duhu mogli su se okušati u utrci «Hahlić za uru», natjecanju koje su organizirali Planinarsko društvo «Obruč» i Općina Jelenje. Petnaest natjecatelja startalo je iz Podkilavca uputivši se na rutu dužine pet kilometara sa osamsto metara uspona, a svi su stigli do cilja u manje od sat i pol. Posebno atraktivni bili su bosonogi trkači sa plinskim bocama na leđima što je dalo i sizifovsku notu natjecanju. Boce koje su donijeli u planinarski dom biti će itekako od koristi.

Najbrži natjecatelji u muškoj konkurenciji  bio je Zoran Žilić kojemu je trebalo svega nešto više od 40 minuta (41:57 min.) kako bi prvi stigao u cilj, sa minutom zaostatka slijedio ga je Igor Rudan, a treće mjesto osvojio je Marko Marinković kojemu je trebalo nešto više od 50 minuta kako bi dotrčao na nadmorsku visinu od 1.100 metara. Među ženama najbolje vrijeme imala je Suzana Alberini (49:12 min.), a slijedila ju je Marija Kalčić koja je do cilja stigla u vremenu 1:02:28.

 

Istoga dana, na drugom kraju županije odvijalo se sportsko nadmetanje teškoga kalibra. U Mošćeničkoj Dragi startala je utrka međunarodnog karaktera “Učka Trail” u organizaciji Ad Natura Sporta. Na mošćeničkoj rivi okupilo se 370  natjecatelja iz dvadesetak zemalja, sa četiri kontinenta. Natjecatelji su startali sa  suncem obasjane rive  u tri kategorije. Rekreativna grupa pod nazivom Perun trčala je najkraću rutu u dužini od 16 kilometara na relaciji Mošćenička Draga–Perun–Mošćenička Draga.  Ruta srednje težine pod nazivom Blue, na relaciji Mošćenička Draga–Perun-Mala Učka–Obrš–Mošćenička Draga bila je ukupne dužine 31 kilometar, dok je Green –  najzahtjevnija staza maratonske dužine 42 kilometra išla rutom Mošćenička Draga–Poklon–Mala Učka–Vojak–Poklon–Obrš–Mošćenička Draga. U najekstremnijoj utrci natjecatelji su sa razine mora iz prave postsezonske idile otrčali na 1400 metara nad morem u oblak koji je obavio vrh Učke. Na Vojaku temperatura je iznosila svega oko 10 stupnjeva što je natjecateljima pod velikim naporom savršeno odgovaralo, jedino što nisu mogli uživati u pogledu kakav se za bistra vremena otvara prema Istri sa zapadne i Kvarneru sa istočne strane. Philipp Zewe iz Mađarske, pobjednik Green utrke rekao nam je da inače ne trči tako duge utrke i da je ova ruta za njega bila prilično teška. Uživao je prvih 30 kilometara a posljednjih deset bilo je za njega iscrpljujuće. Inače, na utrkama, uzbrdice obično istrči, ali uspon na Učku izgledao je kao da nema kraja pa je mnoge uzbrdice prešao hodom. Vremenski uvjeti na Učki nagovještavali su loše vrijeme, ali je  Mošćenička Draga i dalje bila osunčana te je utrka privedena kraju u dobrom raspoloženju.

U utrci Green, dužine 42 kilometra prvo mjesto osvojio je već spomenuti Madžar Philipp Zewe s malo više od pola sata prednosti pred Slovencem Gašperom Perše. Za treće mjesto još su dvije minute bile potrebne njegovu sunarodnjaku Mitji Kelemenu. U utrci Blue Hrvati su osvojili sve tri medalje i to prvo mjesto Alenu Matovini iz Žilić-Bekele Tima sa vremenom 2:57:09, drugo mjesto osvojio je Cresanin Dino Dorčić a treće mjesto Ivan Kajfeš iz Valamar Tima. Pobjednik najkraće utrke je  Austrijanac Stefan Libminger, srebrom se okitio Hrvat Marin Babnik iz SRK Alba dok je Enrico Pausin iz Trsta osvojio treće mjesto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here