POKLON OPRAN KIŠOM I OKUPAN SUNCEM

Ona nedjelja u godini kad „svi idu na Učku“. I svake godine to ponove. Jer Učka je pronašla svoj šarm. I neodoljiva je.

Učkarski samanj, trinaesti po redu, ili Učkarski sajam, kako kome drago, održan je proteklog vikenda na Poklonu, prijevoju na devetsto i nešto metara nad morem.

Tradicionalna manifestacija s tradicionalno dobrom ponudom, iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, vidi se to i iz kolone parkiranih vozila koja svake godine postaje malo duža. Počne kod skretanja za Vojak iza restorana Dopolavoro, a proteže se kroz zavoje iza skretanja prema „Ini“. Super, stare se užanci neće zatrt.

Planina kakva je, ima svoju ćud. Skupljali su se oblaci dugo i pomalo. Toliko da više nitko nije obraćao pažnju. Kad je došlo vreme obeda (ili ručka, kako kome drago) počelo je pomalo, par kapi. Svi su čuvali svoje mjesto za stolom dok se dalo, a onda je pala kiša kako treba, od rupa napravila lokvice, oprala stolove i naravno, posjetitelje. No, nakon malog osvježenja sunce je opet vratilo stvari na svoje mjesto, mužika je nakon kraće pauze ponovo curila iz zvučnika umjesto kišnih kapi.

Svega je tu bilo, od boškarina do istarskog tovara i pramenke. Malo tanca, malo muzike, sve začinjeno s puno tople domaće besede iz usta neumornog Maria Battifiace.

Tko je jednom posjetio Učkarski samanj pa mu se svidjelo, i ove je nedjelje sigurno došao na svoje.

Vrijedni ljudi s obronaka Učke, Ćićarije i šire regije nudili su na svojim štandovima delicije za prste polizat. I da skratimo priču, bilo je tako dobro da to treba ponoviti. Možda dogodine ponesem kabanicu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here