Iznenadilo nas je ljeto. Tako bi nekako mogli opisati prve dane lipnja. Nakon dosadne i kišne zime, ljeto je jednostavno banulo na vrata. Bez ikakvih najava. No dobro, bilo je i vrijeme. Sa toplim i sparnim danima naše tijelo traži više tekućine. Tople čajeve i slične napitke zamijenili smo hladnim i osvježavajućim sokovima. Vrata hladnjaka su u stalnom pokretu. Ali postoji nedoumica: što popiti a da nije standardan sok iz trgovine koji obiluje šećerima i nezdravim pojačivačima okusa?

Ovo godišnje doba idealno je za spremanje raznih sirupa; maline, bazga, jagode, trešnje i metvica samo su dio tog repertoara. Međutim postoji još jedna biljka koju često ‘zaobilazimo’ jer vjerojatno znamo premalo ili ništa o njoj.  A to je matičnjak, poznatiji kao melisa, biljka lagano limunkaste, osvježavajuće arome i iznimne ljekovitosti. Ako imate barem mali komadić vrta, bilo bi poželjno posaditi tu prekrasnu biljčicu kojoj se pripisuje toliko korisnih svojstava i još je u antičko doba bila poznata kao sredstvo za smirenje i glavni sastojak karmelićanske vodice, najslavnijeg srednjovjekovnog eliksira.

Može se koristiti za izradu sirupa ali i ukusnih likera zajedno sa limunom. Ako je sitno nasjeckate i ubacite u tijesto za palačinke, dobit ćete nešto sasvim drugačije, osvježavajuće i zdravo. Ako ste pak ljubitelj svježih salata, nekoliko listića melise promjenit će standardnu i često dosadnu salatu u inovativan i ukusan obrok. O čaju ne treba puno govoriti: dovoljno je tijekom ljeta nabrati listiće, prije nego počne cvasti, i sačuvati ih za duge zimske dane. Volite aromatiziranu vodu? Ubacite u litru vode desetak listića melise, par listića metvice i par kriški svježeg krastavca. Ostavite preko noći i dočekat će vas osvježavajući napitak koji ujedno pomaže protiv napetosti te povoljno djeluje na pamćenje i koncentraciju. Odavno je matičnjak ili melisa na glasu kao učinkovito sredstvo za smirenje živaca, otklanjanje depresije, histerije i poremećaja spavanja, a koristio se i za otklanjanje tegoba sa želucem, crijevima ili srcem, za liječenje rana i skidanje povišene temperature. 
Pomaže kod probavnih tegoba i nadutosti te olakšava jutarnje mučnine. Učinkovit je za tretiranje masnog vlasišta, a koristi se i za liječenje herpesa.
Izrazito blagotvorno djelovanje matičnjaka na niz tegoba te njegovo antivirusno i antimikrobmno djelovanje potvrdila je i moderna medicina, a na nedavno provedenom istraživanju dokazano je da umanjuje živčanu napetost. 
Studenti koji su prije ispita popili šalicu čaja od matičnjaka postigli su vidljivo bolje rezultate, imali su manju tremu, koncentracija im je bila bolja, a zadatke su rješavali brže i točnije. Eto razloga da prije mentalno zahtjevnog posla umjesto kave popijete šalicu čaja od matičnjaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here