NAJNOVIJE U GRADSKOJ KNJIŽNICI RIJEKA

Ben Haggarty, Adam Brockbank: Mezolitik

+ link https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-specijal-22-mezolitik/569/

Strip Mezolitik (Fibra, 2019.) je priča koja ostaje u trajnom i ugodnom sjećanju. U tome se stripu radnja odvija u dalekoj prošlosti, kada su ljudi živjeli u plemenskim zajednicama, služeći se kopljima i strijelama tijekom lova, štujući svoje bogove i pridržavajući se propisanih pravila kako bi što bolje i duže poživjeli, nastojeći biti u skladu s prirodom te ne remetiti mir ostalih plemena. U središtu je priče dobrodušni mladić Poika iz plemena Kansa koji se nalazi između dječaštva i momaštva. Željan je dokazivanja u zajednici i htio bi što prije steći naklonost starijih ljudi, da ga muškarci doživljavaju kao ravnopravnu jedinku. Poika je domišljat i uporan u nadilaženju prepreka, no brzopletost i naglost karakteristična za proces mladenačkoga sazrijevanja više će ga puta umalo doći glave.

Saša Drach: Svijet jazza – od Adorna do Zorna

+ link https://katalog.gkr.hr/pagesResults/bibliografskiZapis.aspx?&currentPage=1&searchById=1&sort=0&spid0=1&spv0=Svijet+jazza&selectedId=19009448

O položaju jazza nekad i danas, razvoju jazza kroz povijest i sitnicama o jazzu kroz riječi glazbenika i brojnih publicista govori antologija Svijet jazza – od Adorna do Zorna (Sandorf, 2018.) koju je uredio Saša Drach, pasionirani ljubitelj, poznavatelj i promotor jazza. Da se o jazzu štošta može reći najbolje govori Drachova antologija od nemalih 700 stranica. Zastupljene tekstove podijelio je u tri cjeline – Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip te Jazz u Hrvatskoj. O razvoju jazza; o statusu jazza nekad i danas; o odnosu jazza i ozbiljne glazbe te je li jazz niska ili visoka umjetnost – to su tek neke od mnogobrojnih tema što su usko vezane uz bogati svijet jazza. Mnoštvo je suradnika koji su doprinijeli u nastanku ove antologije – teoretičari, povjesničari (Nikica Gilić), prevoditelji (Šindolić), književnici (Matišić), novinari (Bunjevac), glazbenici (Pavle Vukšić, Ivan Kapec), a našlo se mjesta i za strip autora u čijim se radovima jazz glazba često javlja (Danijel Žeželj).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here